В Мінсоцполітики назвали причини, чому треба змінювати прожитковий мінімум

На даний час прожитковий мінімум (ПМ) становить 2189 грн. Тобто, цієї суми повинно вистачити українцю, щоб прожити місяць. Звичайно, це занадто мало, тому в Мінсоцполітики розробили так звану дорожню карту, яка допоможе наблизити цей розмір до реальної суми. Як же тоді зміняться пенсії, субсидії та соцвиплати?

Торгівля. Фото: скріншот YouTube-відео

В Мінсоцполітики очікують, що у разі підтримки законопроєкту у Верховній Раді, зросте розмір виплат та державних соціальних гарантій.

В першу чергу, зростуть розміри соціальної допомоги від держави для українців, що є основним джерелом їх доходів. Це мінімальна зарплата, пенсія та інші види допомоги.

Також будуть введені базові величини, щоб встановити інші види соціальних виплат. Сюди відносяться надбавки, підвищення, допомога, яку щомісяця виплачує держава.

Окремо буде введена базова величина для встановлення різних платежів та адміністративних стягнень.

Тобто фактично прожитковий мінімум буде впливати тільки на важливі для українців виплати, на які вони живуть. Зараз же від ПМ залежать усі виплати, а їх понад 100 видів.

Очікується, що шляхом таких змін значно виростуть соціальні виплати, відомство запевняє, ніхто ці виплати не буде зменшувати.

Також Мінсоцполітики пропонує значно пришвидшити темпи зростання ПМ:

  • У 2022 році підняти на 14%;
  • У 2023 році - на 15%;
  • У 2024 році вже на 25%.

Слід зазначити, що у 2020 році міністерка соціальної політики України Марина Лазебна назвала нинішній розмір ПМ таким, на який можна тільки вижити, а не прожити. За тодішніми підрахунками, цей розмір повинен бути не менш як 4200-4300 грн.

При розрахунку цього розміру, враховується ціна продуктів та скільки їх потрібно споживати людині. Зараз же пенсіонері мріють по виплати не менш як 5000 грн.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Марина Лазебна пообіцяла мінімальну пенсію українцям в 3500 грн, але за умови.

Також ми писали, що Кабмін направить доплати ще одній категорії пенсіонерів, хто потрапив до списку.

Нагадуємо, що з квітня Пенсійний фонд перерахує вплати пенсіонерам, що продовжують працювати після виходу на заслужений відпочинок. Стало відомо, кому можуть не провести перерахунок та чому.