Пенсійні накопичення: чому на них наполягає Мінсоцполітики

На початок 2021 року в Україні офіційно зареєстровано понад 11 млн пенсіонерів. Усі вони отримують виплати завдяки солідарній пенсійній системі. Однак, ще 20 років тому стало зрозуміло, що цих виплат не вистачить, щоб забезпечити гідне життя українцям. Мінсоцполітики опублікувало розгорнуту статтю, в якій пояснило, чому важливі пенсійні накопичення.

Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео

Ще з 2003 року у рамках пенсійної реформи повинно було запрацювати три рівні пенсійного накопичення. До слова, в Україні все ж працюють добровільні пенсійні накопичення.

Однак, менше мільйона українців користуються цією можливістю, а це лише 9% від усієї кількості застрахованих найманих працівників. Тобто ці громадяни самі вирішили відкладати певну суму собі на пенсію, поки працюють.

В Мінсоцполітики вважають, що такий низький показник виник внаслідок того, що держава мало уваги приділяла розвитку цієї системі, в той час, як вона відіграє вкрай важливу роль.

Це призвело до того, що зараз фактично в країні існує лише солідарна пенсійна система, але вона вже не так ефективна. Тобто кожен працюючий українець фактично фінансує зі своїх податків пенсії землякам.

Однак, цих коштів постійно не вистачає, тому на гідне життя пенсіонери не можуть розраховувати й у майбутньому. Потрібно, щоб кількість громадян, що сплачують внески, була у два рази більшою за офіційно зареєстрованих пенсіонерів.

В Україні падає народжуваність, все більше людей виїжджають за кордон, робочих місць мало, а людей старшого віку все стає більше.

Пенсії в Україні. Фото: Мінсоцполітики

Тому, потрібно вводити пенсійне накопичення, тобто другий рівень пенсійної системи. Вказано, що це буде приватна власність українця, сума буде накопичуватися упродовж всього трудового періоду громадянина. Але не тільки працівник буде за себе відкладати певну суму, а й його роботодавець. Коли настане час вийти на пенсію, вже буде не тільки солідарна система, а й накопичувальна.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що як зміна розрахунку прожиткового мінімуму вплине на розмір пенсії, соцдопомоги та інших видів грошової виплати.

Також ми писали, що на період посиленого карантину жителям регіонів, що опиняться у "червоній" зоні Уряд пообіцяв матеріальну компенсацію - 8000 грн. Як її оформити, які строки та хто може претендувати на виплати.

Нагадуємо, що ми писали про переваги отримання пільг у грошовій формі.